Voorouderfeest in Kratie

Voorouderfeest in Kratie

Overal waar we de laatste tijd komen is het feest. Ook in Kratie, dat je trouwens uitspreekt als Kracheh.

Toen we er op 21 oktober in een restaurantje zaten te eten, zagen we de eigenaar plots met een zelfgemaakt kartonnen bootje rondlopen, gevuld met voedsel, waaronder twee muffins (uiteraard was mijn aandacht meteen getrokken!), en een heleboel kaarsjes.

Voor voorouderdag, wist hij ons te vertellen. Zij noemen het zelf Pchum Ben festival, de nationale feestdag waarop Cambodjanen hun overleden familieleden herdenken. Op die dag maken ze allerlei lekkers klaar voor de ronddolende geesten van hun overleden familieleden. Dat lekkers leggen ze in een kartonnen bootje dat ze vervolgens te water laten op de Mekong-rivier. Zo zijn ze zeker dat hun voorouders voldoende te eten hebben zodat ze niet komen spoken in hun huizen.
De hele stad is die avond op de been. Het is een prachtig schouwspel, zowel op als naast het water.

Voorouderfesst

Ook de monniken hebben een boot gemaakt. Een prachtig wit exemplaar van wel zes meter lang met een paardenhoofd. Dat is minstens tien keer groter dan wat de gemiddelde stedeling te water laat. Onder veel belangstelling dragen ze de boot naar het water. Eens hij goed en wel vertrokken is – de boot crasht bijna tegen een overzetboot die in de buurt ligt – nodigen ze iedereen uit om feest te komen vieren in de tempel. Geen traditionele Khmer-muziek te bespeuren. Wel dance en techno van de bovenste plank. Het wordt pas echt bijzonder wanneer ze in de microfoon gebeden opzeggen voor de voorouders in ruil voor geld en voedsel. De stem, met op de achtergrond de muziek creëert een voor ons geheel nieuwe muziekstijl: techno-rap. Straffe mannen, die monniken.
Met het geld kunnen ze voor het komende jaar nieuwe kleding kopen. Kortom, een topdag voor iedereen!

Voorouderfeest

 

Categories: Azië, Cambodja