Chinatown

Vijf toffe buurten in Singapore

Wie uitgekeken is op Marina Bay Sands, Gardens by the Bay, Orchard Road, Chinatown en Sentosa moet zeker eens naar deze opkomende buurtjes gaan.

1. Kampong Glam: een buurt van tegenstellingen

Arabieren wonen in Kampong Glam naast Indiërs, wat voor een bijzondere mix zorgt, maar bovenal een gemoedelijke sfeer. De aandachttrekker hier is de grootste moskee in Singapore.

Er rond ligt een wirwar van kleine straatjes waar het heerlijk is om te verdwalen. Op Arab Street vind je kleine winkeltjes die Perzische tapijten, kant, batik, … verkopen en enkele straten verder, op Haji Lane, vind je een reeks bars waar je een waterpijp kan roken, afgewisseld met tientallen hippe, onafhankelijke winkeltjes die zich vooral op kleding, gadgets en accessoires focussen. Fixture verkoopt bijvoorbeeld hippe fietsen, zadels, schoenen, laptoptassen, … voor geen geld. Stijn kocht er een geel fietszadel en ik een laptoptas. Onze prioriteiten liggen duidelijk ergens anders 🙂

Kampong Glam

Als ik een toffe koffiebar mag aanraden in deze buurt dan is het Artistry. Ubervriendelijke barista’s trouwens en erg leuk ingericht.

Hier ligt trouwens ook een vestiging van 5footwayinn, waar wij enkele dagen logeerden.

2. Tiong Bahru: hipster place

In 2011 openden 40 Hands Coffee en Books Actually hun deuren in deze wijk, waar eigenlijk weinig te beleven viel. Sindsdien openden heel wat andere creatieve zaakjes hun deuren en is dit de hipster place to be.

The Orange Thimble

Niet alleen om te winkelen, koffie te drinken of te eten. Hier staan prachtige huizen en alles is laagbouw waardoor je een beetje een dorpsgevoel krijgt.

Wij dronken koffie bij The Orange Thimble, gingen shoppen bij Flea & Trees (68 Seng Poh Lane – hier verkopen ze echt prachtige vintage kleding die nog niet te duur is – de meeste maatjes zijn wel XS of S) en Nana & Bird, vonden toffe design spulletjes bij Strangelets en Stijn overwoog een nieuw kapsel bij We need a hero! maar het was kerstdag en dus gesloten (ze hebben een mooi logo by the way).

Tiong Bahru

De old school Tiong Bahru market is ook de moeite om eens door te lopen. Op de bovenverdieping kan je heerlijk eten voor geen geld.

3. Lavender: taart en ping pong

Dit wijkje vraagt wat doorzettingsvermogen omdat het op het eerste zicht weinig voorstelt. Maar de doorbijters worden beloond, want in Lavender eet je de lekkerste taart in heel Singapore bij Windowsill in x the x woods. Het zaakje is zo klein dat je er bijna voorbijloopt, maar de versgebakken pecan-, chocolademousse-, pruimen-, chocolade-framboos- en bananen-amandeltaarten vliegen hier de deur uit. Wacht niet op het vieruurtje want dan is je kans verkeken.

Windowsill in the woods

Bij Chye Seng Huat Hardware hebben we twee keer voor een gesloten deur gestaan: één keer op 24 december en één keer op een maandag, de wekelijkse sluitingsdag. Wees gewaarschuwd en ga zeker een koffie drinken in dit prachtige art deco gebouw waar vroeger een ijzerwinkel was en nu een koffiebrander en koffiebar huist.

Chye Seng Huat Hardware

Schuin er tegenover ligt Konzepp waar je de hipste kleding (mannen en vrouwen), accessoires en boeken koopt. Allemaal limited edition en van designers wereldwijd. De uitbater maakt maar al te graag een praatje, in het bijzonder over Belgische voetballers, die hij trouwens allemaal bij naam kende. Freaky!

Konzepp

Wie wat ontspanning nodig heeft, huurt gewoon een ping pong tafel bij Happy Table Tennis. Uitgelezen kans om met de locals een praatje te maken, als je niet te uitgeput bent van het partijtje natuurlijk. Kostprijs: 10 SG$/uur

Happy Table Tennis

4. Little India: couleur local

In Little India trekt het leven van alledag aan je voorbij. Laat je meeslepen door de bedrijvigheid in de kleine straatjes en verrassen door de meest bizarre dingen die ze hier verkopen.

Little India

Vergeet niet bij Jewel Cafe & Bar binnen te lopen. Hier eet je bijzondere hamburgers met bijvoorbeeld blauwe kaas en gemarineerde ui. Vergis je niet, hier verkopen ze geen juwelen.

Wie nog tijd over heeft en toevallig zijn haar wil laten knippen, kan hier ook naar de kapper.

5. Holland Village: ja hoor, met Nederlanders en veel andere expatnationaliteiten

Wie zich afvraagt waar de expats en de rijke Singaporezen wonen, zoek niet langer. Holland Village is de plaats. Niet verwonderlijk dus dat je hier heel wat restaurants en bars vindt. Maar ook prachtige condo’s en vrijstaande huizen (serieuze luxe in Singapore).

Wij wandelden van het centrum naar Dempsey Hill, een verzamelplaats van goede, maar dure eetadresjes, op een half uurtje wandelen. Ons oog viel op Jones The Grocer, een restaurant alias supermarkt waar ze gigantisch veel kazen, vers brood en Italiaanse producten verkopen. Wij hebben daar echt staan kwijlen.

Dempsey Hill

Van Dempsey Hill is het maar een klein stukje lopen naar de Botanical Gardens, een prachtig park met gezellige zithoekjes. Bij mooi weer spendeer je hier gemakkelijk een halve dag.

Praktisch

Koop een EZcard voor de metro. Dat is de goedkoopste manier om de bovenstaande buurtjes te ontdekken. Je laadt de kaart gemakkelijk op in elk station.

Categories: Azië, Singapore