Thaise meisjes dromen van Stantorini

Thaise meisjes dromen van Santorini

In een vorige blogpost over onze fietstocht in Bangkok hadden we twee super toffe meisjes als gids: Prem en Noona. Net zoals wij dromen ze van verre exotische reizen. Ik denk dan spontaan aan Azië, Oceanië, Zuid-Amerika en ja, zelfs Afrika. Prem en Noona, die dromen maar van één ding: het Griekse Santorini met de witte huisjes met blauwe daken. Trots toonden ze ons de foto’s op hun iPhone, tussen de foto’s van hun bomma en de vriendinnen, alsof ze er net geweest waren. Grappig om te zien, maar ook chic want ze doen er alles aan om dat ticketje zo snel mogelijk te bemachtigen. Ze spijkeren elke dag hun Engels bij, leren aan een sneltempo Chinees en spreken zelfs een mondje Nederlands. Met die kennis hopen ze aan de slag te kunnen in Singapore of Kuala Lumpur waar meer geld te verdienen valt dan in Bangkok.

Prem (Co Van Kessel)Noona (Co Van Kessel)

Omdat we zelf ook een paar jaar in het buitenland willen wonen en werken, willen we natuurlijk meteen weten hoe ze dat gaan aanpakken. Voor hen is het simpel: nog even geduld oefenen tot 2015. Vanaf dan is er vrij verkeer van mensen en goederen mogelijk tussen 10 Aziatische landen (Thailand, Laos, Cambodja, Brunei, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Singapore, Filipijnen en Vietnam). Een verenigd Europa, maar dan in Azië. De kans om de sprong te wagen.

Dat betekent meteen dat de grote steden een gigantische instroom van mensen zullen kennen. Bangkok en Chiang Mai zien nu al een stijging van het aantal Laotianen en Cambodjanen onder hun inwoners. Economisch wordt het hier booming business, maar er is ook een keerzijde, zoals nog meer luchtvervuiling.

Daarom investeert de regering in openbaar vervoer. Met de aanleg van een hoge snelheidstrein tussen Bangkok en Chiang Mai bijvoorbeeld. De rit, die op papier 14 uur duurt en in realiteit 17 uur (we weten er ondertussen alles van) wordt gereduceerd tot amper 3 uur. Reden genoeg om in 2018 – 2019 nog eens terug te komen, maar liefst ook vroeger als we ooit onze eigen Asian dream willen verwezenlijken.

De huurprijzen zullen ongetwijfeld ook stijgen. Nu betaalt Prem 5000 baht/maand (125 euro) voor haar appartement buiten het centrum en ze verdient 500 baht/dag (12,5 euro). Ze vreest dat de huurprijzen de hoogte in zullen gaan wat het moeilijker maakt om te overleven met haar loon. Als ze naar Santorini wil, kan ze best nu al beginnen solliciteren naar die baan in Singapore.

Categories: Azië, Thailand