Cinema

Thai cinema: over Hello Kitty en de koning

Jobs is uit en omdat ze de film in Bangkok gewoon in het Engels draaien en we toch een beetje nieuwsgierig zijn naar hoe dat is, in Thailand naar de film gaan, zitten we op één van onze eerste avonden in een filmzaal in Paragon Shopping Mall. Op zich niets bijzonders te melden over de film of de zaal. Maar alles wat aan die film voorafging was op z’n minst een beetje “anders”.

Laten we beginnen bij het begin: het kopen van cola en popcorn. Thaise mannen zijn, excusez-moi, echte watjes. Ze trakteren ALTIJD en dragen ondertussen ook de (toch wel heel grote) handtas van vrouwlief. Dat is geen gezicht, by the way. Doch dit volledig ter zijde. Waar ik me vooral over verbaasd heb, zijn de grillen van vrouwlief. Van de 5 koppels (en dan spreken we over volwassen mannen en vrouwen) die voor ons stonden aan te schuiven ging ELKE vrouw bijna in hysterie omdat ze absoluut haar cola in een roze Hello Kitty drankbeker wou, met daarbij een dito popcorn-emmer. Met die dingen doe je in België enkel 5-jarigen een plezier. Daarmee trippelden ze vervolgens op 10cm hoge hakken richting het Hello Kitty huisje (ja, dat hebben ze hier standaard staan blijkbaar) voor een fotoshoot, door manlief van enkele minuten. Het haar moet namelijk perfect liggen, de benen in de juiste afslankende positie en Hello Kitty en de beer (geen idee hoe die heet) in de juiste hoek. Waarna de foto’s uitgebreid gekeurd werden en vaak opnieuw gemaakt moesten worden omdat manlief niet goed genoeg zijn best had gedaan. Bijna hadden ze mij aan de kassa ook een Hello Kitty beker aangesmeerd waarvoor ik vriendelijk bedankt heb. Maar omdat ik goed opgevoed ben en mijn ouders mij altijd geleerd hebben dat ik me moet aanpassen aan de gewoonten van de het land, hebben we toch maar even een Hello Kitty fotoshoot gedaan. Toegegeven, er is nog wat werk aan de winkel, maar hé, alle begin is moeilijk.

Hello KittyKristin + Hello Kitty

Met al die fotoshoots geraakten we maar 5 minuutjes voor de start van de film in de zaal. Eindelijk geïnstalleerd, met enkel nog een bodempje popcorn over, werden we vriendelijk doch kordaat aangemaand om opnieuw recht te staan. Onder de bombastische tonen van het Thaise volkslied kregen we een minutenlange fotomontage te zien over het leven van koning Bhumibol: zijn babyfoto’s, de eerste pasjes, het huwelijk met zijn vrouw, de buitenlandse reisjes, …. alles passeerde de revue en de boodschap is duidelijk: de koning is een geweldige man. Wie zijn wij om dat tegen te spreken. Let the movie begin!

Categories: Azië, Thailand