Villa Dukuh

“Splurgen” in Bali

Volgens wikitravel bestaan er drie categorieën als het op logeren aankomt en wie zijn wij om dat tegen te spreken: budget (minder dan 20 euro), midrange (tussen 20 en 70 euro) en splurge (meer dan 70 euro). Voor backpacker hostels met dorms, waar je met acht op een kamer slaapt, zijn we wat te oud geworden maar we proberen ons toch te houden aan een maximaal budget van 20 euro per nacht. Budget dus. Dat lijkt gigantisch veel, maar je mag gerust zijn dat je voor zo’n budget wat tegenkomt in Zuid-Oost Azië: bedbeestjes, vreemde vlekken op lakens, muffe kamers, wc’s die niet doorgetrokken kunnen worden, … Maar ons hoor je niet klagen hé, dat is nu eenmaal de manier om zes maanden te kunnen reizen en leven. In onze dromen zijn we eerder “midrangers”, je weet wel, zo van die kamers die iets meer kosten maar waar oog is voor wat meer detail en waar je graag naar terugkomt om te slapen.

Je kan je dus al voorstellen hoe blij wij waren toen onze dromen half november werkelijkheid werden. We sloegen trouwens zomaar een categorie over: wij gingen recht de “splurge” in. Want daar stonden de mams, de paps en de broer met hun valiezen en twee geweldige logeeradressen, helemaal gratis en voor niks. Maar voor alle duidelijkheid, het was vooral fijn om hen terug te zien, na al die maanden onderweg zijn.

De Familie

Op algemene aanvraag en ook om jullie een beetje jaloers te maken, hier een paar fotootjes van de villa’s. Jammer genoeg met weinig zon want het regenseizoen is hier in alle hevigheid begonnen.

Deze zijn van Villa Wilali, in Pemuteran, Noord-Bali. Een optrekje aan het strand.

Villa Wilali

Villa Wilali

Villa Wilali

Na week één verhuisden we naar zuid-Bali, in de buurt van Tanah Lot, waar we bovenop het zwembad ook een tennisterreintje en pool tafel kregen: Villa Dukuh.

Villa Dukuh

Villa Dukuh

Villa Dukuh

Om de overgang niet te groot te maken, logeerden we met broer Tim eerst een paar dagen in Bambu Indah in Ubud. Ja, dat hebben we zelf betaald en ja daar zijn we een paar uur niet goed van geweest. Maar ’t was wel de moeite.
We kregen er ons eigen traditioneel Javaans huis met veranda, buitendouche en een uitzicht om u tegen te zeggen. Behoorlijk boven ons budget van 20 euro, maar voor één keertje mag het.

Bambu Indah

De eigenaar, John Hardy, had vroeger een juwelenfabriek in Ubud. Die heeft hij ondertussen van de hand gedaan en nu doet hij in bamboe. Met de centen van de verkoop, startte hij samen met zijn vrouw de green school op, een ecologische school waar kinderen les krijgen in bamboe klaslokalen en het lesmateriaal vaak gewoon uit de natuur komt. Ze zoeken trouwens een nieuwe directeur, voor wie interesse heeft.
Je kan de school bezoeken van maandag tot vrijdag. Zeer de moeite en het beste bewijs dat naar school gaan ook super tof kan zijn.

Bambu Indah

De dochter van John Hardy promoot ondertussen wereldwijd bamboegebouwen via haar architectuur- en designbureau Ibuku. Bamboe is namelijk zeer duurzaam en het neemt maar vijf jaar in beslag om een bamboebos from scratch aan te planten en klaar te maken als bouwmateriaal.

Het waren twee onvergetelijke weken, en man, ’t deed eventjes pijn om terug naar “budget” te gaan. Maar lieve ouders, jullie weten waar we binnenkort zitten. Aarzel niet om nog eens langs te komen :-).

Categories: Azië, Indonesië