Slow travel

Slow travel: nachttrein Bangkok – Chiang Mai

Eigenlijk waren we helemaal niet van plan om meteen door te reizen naar Chiang Mai, maar de Thaise spoorwegen beslisten daar anders over. Het was nu of pas in november, want de komende weken worden er dringende werken uitgevoerd aan de sporen.

Dus kochten wij met spoed een enkeltje nachttrein naar Chiang Mai, in eerste klasse. Of je daar dan zachte zetels, fluwelen gordijntjes, sfeerlampjes en wollige tapijtjes voor in ruil krijgt? Nee, dus. Voor 2700 baht/2 personen (67,5 euro), de kostprijs van reizen in 1ste, kregen we een 2-persoonscoupé met stapelbed, diner – en ontbijtfaciliteiten (mits betaling), fris gewassen beddengoed en de diensten van een professionele beddenopmaker. Meer heeft een mens soms niet nodig.

Trein naar Chiang Mai

Alhoewel, wat mij betreft had het toilet wat properder gekund. Ik wil niet weten waar ik in gestaan heb: het is moeilijk mikken op een hevig slingerende trein en ik ga ervan uit dat ik niet de enige was met dat probleem. De reis had ook net iets minder lang mogen duren. 17 uren hebben we erover gedaan. In normale omstandigheden zijn dat er 13. Die sporen hadden precies echt wel onderhoud nodig. Ter vergelijking: met de bus ben je 10 uren onderweg en met het vliegtuig, daar spreken we zelfs niet over, zo belachelijk kort is dat traject.

Of we dan iets mankeren? Vast wel, maar dan wel samen met 30 andere zotten in dat rijtuig, maal een stuk of 6 andere rijtuigen, waar dubbel zoveel volk in past. Dat brengt het totaal op 390 compleet krankzinnige mensen die absoluut 17 uren onderweg willen zijn terwijl het veel sneller en comfortabeler kan.

Trein naar Chiang Mai

Wat ons overstag deed gaan? Op één het uitzicht, op twee het uitzicht en op drie het uitzicht. Vanaf een uur of 6 ’s ochtends wordt het licht en zie je een prachtig landschap voorbijtrekken. Geen hectisch verkeer en luchtvervuiling meer, enkel groen, groen en nog eens groen. Die laatste uren maakten de reis meer dan de moeite waard.

Praktisch:
Een treinticket koop je best in het treinstation Hua Lamphong zelf. Het kan ook via een reisagent, maar die rekent een commissie. Wil je zeker zijn van een coupé in 1ste klasse, koop je ticket dan een aantal dagen vóór vertrek.
Tot eind oktober 2013 rijdt er geen trein tussen Bangkok en Chiang Mai. Er wordt een busdienst ingelegd die de laatste 400 km overbrugt.

Station Chiang Mai

Categories: Azië, Thailand