Phnom Penh, stad naar ons hart

Phnom Penh, stad naar ons hart

Lekker eten, toffe winkeltjes, jong creatief talent, goeie initiatieven, … Er beweegt iets in Phnom Penh en ja, we zouden hier een tijdje kunnen wonen. Al mag de internetverbinding wel wat peper in zijn gat krijgen.

Voor wie binnenkort deze kant op komt en iets anders wil zien en doen dan wat er in de reisgids staat, dit vonden wij de moeite:

Eten en drinken

ARTillery

Wie de hip & happening Phnom Penhers wil ontmoeten, moet bij ARTillery zijn: de ontmoetingsplaats voor creatieven van allerlei slag. Meteen ook de plek voor een gezonde portie organisch en glutenvrij (ja, die hype kennen ze hier ook al) voer, of je nu zin hebt in ontbijt of lunch. Er loopt elke maand een nieuwe expo van jonge kunstenaars.
ARTillery ligt in een klein steegje op 240 Street, dus het vraagt wat zoekwerk en doorzettingsvermogen om er te geraken. Voordeel is dan weer dat je hier weinig toeristen tegenkomt.

ARTillery

ARTillery

Public House

Bar Sito, de populairste bar in Phnom Penh, heeft nu ook een restaurant dat de naam Public House draagt. Ze serveren er westerse gerechten met een Cambodjaanse touch. Het restaurant ligt in hetzelfde straatje als ARTillery en Bar Sito. Lekker!

Romdeng

Geweldig Restaurant in een Franse koloniale villa waar Cambodjaanse lang vergeten recepten op een creatieve manier weer tot leven worden geroepen. Niet schrikken, hier staan gefrituurde tarantula’s op het menu.
Mooi extraatje: het personeel van Romdeng bestaat uit voormalige straatkinderen die hier een opleiding krijgen zodat ze later alle kansen krijgen om een goede job te vinden.
Reserveren is aan te raden

Friends

Dit is het zusterrestaurant van Romdeng. Ook hier worden Cambodjaanse specialiteiten geserveerd, maar dit keer met een meer westerse inslag. Al zou je dat niet zeggen als je de gefrituurde rode mieren op het menu ziet staan.
De insteek is hetzelfde als bij Romdeng: straatkinderen een nieuwe kans geven. Ook hier is reserveren aan te raden.

Cafe Namu

Middenin de expatwijk ligt Cafe Namu, een coffee shop waar je een mix van studenten en expats vindt. Ze serveren naast overheerlijke koude en warme koffie’s ook lekker ontbijt en lunch. De iced latte is een aanrader by the way!
Ze hebben hier trouwens spiegels op alle muren van het toilet hangen, van onder tot boven. Bizarre ervaring in het kleinste kamertje.

Café Namu

Le Moon skybar

Zoals elke hippe stad heeft ook Phnom Penh enkele skybars. Wij hebben Le Moon uitgeprobeerd. Niet goedkoop en de bediening is traaaaag. Maar je hebt er wel een mooi uitzicht over de rivier en de wandelpromenade. Met andere woorden zonder gêne mensen kijken. Iets voor mij dus.

The Shop

Perfecte plek voor een heerlijk ontbijt, met jawel, vers brood en koffiekoeken (eeuwigheid geleden) en lekkere fruit- en groentensapjes. De taartjes zagen er ook heerlijk uit, maar vermits de kilo’s er hier aan vliegen, heb ik daar even voor gepast. Populair bij de expats.

Java Cafe and Gallery

Voor een geweldig goed ontbijt omringd door kunst (dit keer was het genre comics) moet je bij Java zijn. Super lekkere koffiekoeken ook en eindelijk een keertje niet enkel eieren met stokbrood op het menu. Aanrader.

Shoppen

De hipste zaakjes liggen op 240 Street en tussen 294 en 312 Street. Enkele goed verborgen plekjes:

Trunkh

Trunkh werd opgericht door een expat koppel dat al jaren in Azië woont. Ze verkopen traditionele Khmer-stukken zoals handgemaakte juwelen, vintage meubels, kleding en huisraad.
Nu Cambodja en vooral Phnom Penh snel aan het veranderen zijn (de grote shopping malls met internationale merken kloppen aan de deur), is dit winkeltje een stukje nostalgie waar je uren kan doorbrengen. Toen wij er waren werd het gerund door een studente die een paar jaar geleden in Noorwegen studeerde. Haar Engels is super goed en het is fijn om even met haar te babbelen.

trunkh.

Paperdolls by the Dollhouse

Leuke en betaalbare kleding en accessoires van jonge Cambodjaanse, Thaise, Zuid-Afrikaanse, Indonesische en Franse ontwerpers. Nice stuff! Het winkeltje is eigendom van The Dollhouse, een trendy kapperszaak, en ligt naast ARTillery.

Paperdolls

The history of things to come – Vintage sale

Twee keer per jaar organiseert een flamboyante Australische expatdame een vintage sale met kleding van de jaren ’20 tot de jaren ’80, zowel voor vrouwen als mannen. In tegenstelling tot de meeste Belgische vintagewinkels hangen hier echte pareltjes. Niet goedkoop, maar je krijgt er een uniek stuk voor in de plaats, inclusief een kaartje met meer uitleg over het stuk. Tegen beter weten in zijn we naar buiten gestapt met een grote zak vol moois. Vanaf nu is het elke keer weer proppen om alles in onze rugzak te krijgen.
Voor de liefhebbers: de volgende sale is in januari 2014.
Deze sale ging trouwens door in een prachtig woonhuis. Een unieke kans om eens binnen te gluren bij de Phnom Penh elite.

vintage sale

Cultuur

The Meta House

Dit Duits-Cambodjaanse cultuurhuis organiseert heel wat evenementen zoals Filmavonden, tentoonstellingen, festivals en workshops. Maar ook internationale uitwisselingsprojecten voor binnen- en buitenlandse kunstenaars in de ruimste zin van het woord: van hip hop tot fotografie. Houd zeker hun website in de gaten voor nieuwe evenementen.

Meta House

 

Alle typische bezienswaardigheden zoals het koninklijk paleis, de zilveren pagoda en het theater ga ik hier niet opnoemen. Die vind je ook in je reisgids of op wikitravel. Maar misschien nog dit: van 16 tot en met 23 januari 2014 vindt het “Our city festival” plaats. Iedereen mag gedurende een week meedenken over de toekomst van de stad. Als we tijd hebben, gaan we zeker terug.

Royal Palace

 

 

Categories: Azië, Cambodja