Op de fiets door Bangkok

Op de fiets door Bangkok

Niet dat ik in België veel fiets. Af en toe eens, als het mooi weer is, er niet te veel wind staat en het vooral niet te ver is. Maar in een stad als Bangkok met 12.000.000 inwoners en evenveel taxi’s, auto’s, tuk tuks als brommertjes die absoluut geen respect hebben voor fietsers of voetgangers moet het absoluut gebeuren, dat fietsen. Wel met een gids hè, die zich af en toe voor een auto werpt zodat je zelf niet aangereden wordt. En ook eentje die geen uren uitleg geeft bij de zoveelste tempel, waardoor we maar een paar minuutjes fietsen. Nee, wij willen het echte Bangkok zien, waar we anders nooit zouden geraken en ja, het mag best wel een paar uren duren.

Wij stapten op een lekker ouderwetse Nederlandse damesfiets van Co Van Kessel Bike Tours voor een 5 uur durende tocht door de smalle en bochtige straatjes van Chinatown, met zijn tempels waar gelovigen kaarsen branden voor, wat had je gedacht, meer geld en meer geluk. Willen we dat niet allemaal.
Geloof mij, in die smalle straatjes een bocht nemen met een breed stuur, dat is niet simpel. Zeker niet als er dan langs beide kanten ook nog kleine Thai-Chineesjes lopen, die zonder pardon hun voorrang nemen.

Wanneer ik al lang het noorden kwijt ben en nooit meer uit de wijk geraak als ze me zouden achterlaten, staan we opeens aan de Chao Phraya rivier, die de immense stad in twee deelt en waar we een longtail boot nemen richting het landelijke (ja, het bestaat!) Bangkok. De boot vaart ons langs smalle kanaaltjes met drijvende marktjes (vrouwen die vanuit hun bootje fruit, zakdoekjes, bloemen, … verkopen. We kunnen er ook bijna in de huizen van de bewoners kijken en zien er vrouwen aan de oevers de was doen (sorry dames, huismannen bestaan hier nog niet).

Zoveel indrukken, daar krijg je honger van en dus maken we een pitstop voor een overheerlijke Thaise maaltijd. Buikjes vol (niet goed voor het noodzakelijke concentratievermogen) fietsen we een residentiële wijk binnen (voor de geïnteresseerden met wat centjes te veel, een huis kost hier 8.000.000 baht – plus minus 189.000 euro – meevaller!) om daarna echt letterlijk de velden in te rijden. Hier worden citroengras, basilicum, citroenblad, pepers, … gekweekt voor al dat lekkere Thaise eten van de afgelopen dagen.

Je weet niet wat je overkomt, het contrast met het drukke centrum is immens. Hier hoor je vogels of nog zaliger, helemaal niets, en als je niet oplet ga je nog geloven dat je frisse lucht inademt. Ook hier is het oppassen geblazen want de betonnen padjes tussen de velden zijn smal en één centimetertje te veel naar links of rechts betekent een duik in het irrigatiewater.

Tijd om weer in de longtail boot te stappen die ons opnieuw zal afzetten in de Chinese wijk. Nog wat nagenieten in de smalle, drukke straatjes (het fietsen gaat al een stuk vlotter) en dan is het avontuur even snel voorbij als het begonnen is.

 

Praktisch

Fietstochten met Co Van Kessel: covankessel.com
Voor de durvers die alleen op pad willen: punpunbikeshare.com

Categories: Azië, Thailand