Lara Croft achterna in Siem Reap

Lara Croft achterna in Siem Reap

Een bezoek aan Cambodja is niet volledig als je Angkor Wat niet gezien hebt. Toegegeven, het is een toeristische attractie van jewelste en op sommige momenten zou je een bom willen gooien op die Chinezen die met busladingen tegelijk worden aangevoerd en overal in de weg staan omdat ze foto nummer 291 van zichzelf willen laten maken in vijf verschillende poses. Toch zou het zonde zijn om niet te gaan. De tempels zijn tenslotte Unesco werelderfgoed en terecht.

De truc is gewoon om op het juiste moment de juiste tempel te bezoeken. Met andere woorden, vergeet de voorgestelde toer die in de reisgidsen staat. Ontwijk je dan alle toeristen? Nee, maar de grote busladingen met Aziaten alvast grotendeels wel en jawel, die zijn met stip het irritantst.

Pose in Ta Prohm

Het vroeg wat overredingskracht van onze tuk tuk chauffeur om hem te laten afwijken van het standaard parcours en zo de toeristenbussen te ontwijken, maar dit is de route die wij deden op dag één:

Voormiddag

1. Prerup
2. Ta Prohm
Na Beng Mealea en Angkor Wat absoluut de mooiste tempel. Bereid je wel voor op veel te veel volwassen vrouwen die hier schaamteloos hun Lara Croft imitatie neerzetten. Hier werd Tomb Raider opgenomen en je zal het geweten hebben.

Tomb Raider tree in Ta Prohm

Ta Prohm

3. Ta Keo

Lunch

4. Bantaey Srey
Aziaten denken er niet aan om hun lunch over te slaan. Terwijl zij lunchen in het hotel is het middaguur het perfecte moment om Bantaey Srey te bezoeken op 25 km van Angkor Wat. Met de tuk tuk is het trouwens een mooi ritje en kunnen de beentjes wat rusten na een halve dag tempels kijken.

Bantaey Srey

Pose in Bantaey Srey

Namiddag

5. Angkor Thom
Dit is een vette kluif waar je behoorlijk wat tijd voor dient uit te trekken, want hier liggen verschillende tempels bij elkaar die de moeite zijn: Angkor Thom, Bayon, Baphuon, Phimeanakas, Royal Palace, Elephants Terrace, Leper King Terrace, …
Ook de toegangspoorten ernaartoe zijn pareltjes, vooral de Victory Gate, the North Gate en the South Gate.

Baphuon

Bayon

Bayon

6. Phnom Bakheng
Deze tempel is niet zo spectaculair op zich, maar als je nog fit bent (de tempel ligt op een berg) en je hebt een fotocamera met een flinke telelens dan is dit de gedroomde plaats om de zon onder te zien gaan boven het Angkor Wat tempelcomplex. Rond een uur of vier kan je hier trouwens een ritje maken op met goud versierde olifanten.

Zonsondergang

7. Angkor Wat
Het licht is hier het mooist vlak voor zonsondergang en het is er een pak minder druk dan bij zonsopgang.
Zet je gewoon op de trappen aan het meer, samen met de locals, drink een pintje, kijk wat mensen en wacht tot de zon langzaam verdwijnt.

Angkor Wat

Angkor wat

Pose in Angkor Wat

 
Op dag twee werden we, met kleine oogjes, om zes uur opgepikt door onze tuk tuk om Beng Mealea te bezoeken, op 80 km van Siem Reap. De jungle heeft deze tempel volledig overwoekerd en grote delen zijn bijgevolg ingestort, al zal de Rode Khmer hier ook wel voor iets tussen zitten. Maar dat maakt het nu net de mooiste en meest ruwe tempel.

Beng Mealea

Beng Mealea

Aan de ingang zitten een aantal lokale gidsen die je graag meenemen in de tempel. Stevige stappers aan je voeten zijn een must want hier moet je letterlijk over de brokstukken klauteren en je laten zakken in gewelven die deels ingestort zijn. Voordeel is dan weer dat alle Aziaten (die staan duidelijk ook heel vroeg op!) netjes de houten paadjes rond de tempel volgen waardoor je op sommige momenten echt het gevoel hebt helemaal alleen te zijn. Net zoals een zestal jaren geleden toen ik hier voor het eerst was en we hier geen kat zagen.

Praktisch:

Vervoer:

Wij namen de bus van Kampot naar Siem Reap. Onvermijdelijk rijdt die langs Phnom Penh (er is maar één weg), waar je moet overstappen en een uurtje moet wachten. Bereid je voor op een busrit van ongeveer acht uur.
Kostprijs: 21 US$/persoon
We boekten ons ticket bij Tree Travel.

Logeren:

We hadden een geweldige logeerplek in Siem Reap: goedkoop, rustig en met zwembad: Jasmine Family Hostel.
Kostprijs: 20 euro/nacht, inclusief ontbijt

Tempels:

De tuk tuk chauffeur die je oppikt aan de bushalte zal proberen om je de dagen nadien in het tempelcomplex rond te rijden. Op zich geen probleem, maar spreek meteen een prijs af voor de eerste dag. Voor de kleine Angkor Wat toer is 12 US$ een goede prijs, voor de grote toer 15 US$. Omdat wij ook Bantaey Srei aan de kleine toer wilden koppelen, betaalden we 15 US$/dag.
Voor de sportievelingen, je kan de tempels ook per fiets bezoeken (2 US$/dag), maar weet waar je aan begint bij temperaturen van 30°C en meer. Bovendien moet je eerst 6 km rijden tot aan de ingang van het tempelcomplex.

Op dag twee heeft dezelfde tuk tuk chauffeur ons naar Beng Mealea gebracht, op 80 km van Siem Reap. Hiervoor betaalden we 15 US$.

Een toegangsticket voor het Angkor Wat tempelcomplex kost 20 US$ voor één dag, 40 US$ voor drie dagen en 60 US$ voor één week. Bantaey Srey zit hier mee inbegrepen. Beng Mealea is apart te betalen: 5 US$/persoon.

Eten:

Wat er ook gebeurt, het restaurant Marum mag je niet missen. Het is het zusterrestaurant van Friends in Phnom Penh dus lekker eten voor het goede doel in een prachtige tuin. Iets duurder, al is dat relatief in vergelijking met Belgische prijzen.

Tempelinfo:

Het heeft weinig zin om de reisgids of wikitravel over te schrijven. Meer info over de bovenstaande tempels vind je hier.
We hebben getwijfeld over Koh Kher, op 120 km van Siem Reap, maar de tolweg ernaartoe al kost 20 US$/persoon, bovenop het toegangsticket van 10 US$/persoon. Niet onoverkomelijk, maar niets van dit bedrag gaat naar het onderhoud van de tempel en vooral dat laatste stoorde me heel erg. Er rijden ook geen tuk tuks naartoe en dan kost een dagje al snel 90 US$/persoon, wat behoorlijk kostelijk is voor een tempelbezoek.

Categories: Azië, Cambodja