Lombok stranden

Je hoeft niet rijk te zijn voor een privé-strand

Na meer dan drie weken hebben we het wel gezien op het toeristische, overvolle Bali en nemen we het vliegtuig richting Lombok. We kunnen kiezen tussen Lion Air en Garuda Indonesia, allebei budget vliegmaatschappijen waarvan Lion Air de goedkoopste is en meteen ook de gevaarlijkste. Die vliegtuigen zijn de laatste jaren wel vaker betrokken in vreemde incidenten zoals het missen van de landingsbaan, tegen koeien (!) vliegen, noodlanding op het water, … Om van de eindeloze vertragingen te zwijgen. Vermits we op een haartje na aan een vliegtuigcrash ontsnapten in Pakse, Laos, besloten we om dit keer op “veiliger” te spelen met een propeller vliegtuigje van Garuda Indonesia.

Garuda Airplane

We landen in Praya, de nieuwe internationale luchthaven van Lombok. Van hieruit is het dertig minuutjes rijden naar Kuta, niet te verwarren met Kuta op Bali. Hier geen shopping centra, restaurantjes en margi Australiërs te bespeuren. Wel prachtige, verlaten stranden met waaiende palmbomen, verfrissende kokosnoten, tenen in het witte zand en hier en daar een surfer.

Kuta en omgeving

Gepakt en gezakt met enkele super tips van Yves Faes Dupont huren we op de eerste dag een brommer om de naburige strandjes te ontdekken. Eerst rijden we naar het oosten richting Mawung beach. Het is een prachtig klein strandje in een inham, omringd door bergen, waar we enkel het gezelschap krijgen van een kokosnootverkoper en de bewaker van de parking. Voor 5.000 rupiah let hij op je brommer.

Mawung Beach

Na een uurtje luieren, rijden we door naar Mawi beach, een afgelegen surfspot, en nog mooier dan Mawung beach. Het vraagt wel enig doorzettingsvermogen om er te geraken vermits de enige route erheen, een stoffig landweggetje, in het regenseizoen verandert in een modderpoel. Klim zeker over de rots eens je op het strand bent. Het brengt je naar een afgelegen baaitje waar je op geen enkele andere manier geraakt. Om het strand op te mogen betaal je 10.000 rupiah.

Lombok-Mawi

Maar niet alleen de strandjes zijn prachtig. Onderweg rijden we door kleine dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Ook de landschappen zijn adembenemend.

Lombok - onderweg

Lombok- onderweg

Lombok- onderweg

Je gelooft het vast niet, maar van luieren en gezonde zeelucht krijg je honger dus stoppen we op de terugweg van Mawi beach aan Ashtari, een tof barretje en vegetarisch restaurant waar gekookt wordt met lokale ingrediënten, gelegen bovenop een berg. Op het terras liggen zitzakken van waaruit je een prachtig zicht hebt op de vallei en Kuta-strand. Heerlijk om wat te chillen, te genieten van een verse fruitsap en bij te blijven met de laatste modetrends via de talrijke magazines die ze hebben. Hier naar het toilet gaan, is trouwens een unieke ervaring vermits je dat gewoon met twee kan doen.

Lombok-Ashtari

Vlak voor zonsondergang rijden we nog even door naar Seger beach, aan de westzijde van Kuta. Wat ons betreft het mooiste strand. Met een Bintang in de hand kijken we naar de zonsondergang en de zee die zich langzaam terugtrekt. De hardnekkige verkopers van armbandjes en sarongs nemen we er maar even bij.

Seger Beach

Seger Beach

Seger Beach

Op dag twee rijden we opnieuw de westelijke richting uit naar Tanjung Aan beach, een afgelegen strand met azuurblauw water. Ze vragen 10.000 rupiah toegang, maar als je naar het nabijgelegen strandbarretje rijdt en daar parkeert is het gewoon gratis. We luieren hier een hele dag en ontmoeten een groep Amerikanen, die al flink in de vijftig zijn en gedurende een maand Engelse les hebben gegeven aan kinderen op Java als vrijwilligers. Fijne babbel.

Tanjung Aan Beach

Tanjung Aan Beach

’s Avonds rijden we opnieuw richting Seger beach. Als je namelijk de pijl vanaf het strand richting Mandalika-restaurant volgt, kom je aan de achterzijde van het Novotel terecht. Vanop de rots word je getrakteerd op de mooiste zonsondergang die we al gezien hebben. Eén woord: wauw!

Zonsondergang bij Seger Beach

Zonsondergang bij Seger Beach

Zonsondergang bij Seger Beach

Roadtrip naar Sekotong

Vanuit Kuta ondernemen we een poging om naar Sekotong te rijden. Onbegonnen werk. De netjes aangelegde asfaltweg stopt plots en er is geen enkele aanduiding te bespeuren. Zelfs google maps flipt op een gegeven moment. We geven op en besluiten om een nieuwe poging te wagen vanuit Senggigi, West-Lombok.

Roadtrip naar Sekotong

Over Sekotong wordt gezegd dat het de nieuwe hotspot op Lombok wordt. Dat willen we gezien hebben, dus huren we een brommer voor een rit van 120 km heen en terug. We nemen de kleine straatjes die ons langs kleine dorpen leiden. ’s Ochtends vertrekken we met een stralende zon, maar eenmaal in Sekotong slaat het weer snel om en belanden we in een onweersbui waar de regen met bakken uit de hemel gutst.
Gelukkig hebben we het strand nog even in de zon gezien. Het is hier inderdaad prachtig. Hopelijk duurt het nog even voor de resorts zich hier in grote aantallen komen vestigen.

Roadtrip naar Sekotong

Roadtrip naar Sekotong

Praktisch:

Een brommer huren op Lombok kost 50.000 rupiah/dag, benzine 7.000 voor een liter. Een verzekering kennen ze hier niet, dus je draait zelf op voor gemaakte brokken of een gestolen voertuig.

Een vliegticket van Bali naar Lombok kost 290.000 rupiah voor een enkele vlucht. Het ticket koop je best aan het loket in de luchthaven zelf. Kwestie van jezelf wat online frustratie te besparen.

Categories: Azië, Indonesië