Pai

6 redenen om naar Pai te gaan

Pai, ooit een rustig bergdorp in het noordwesten van Thailand, wordt de laatste jaren overspoeld door toeristen. Niet zozeer door westerlingen, al zijn er wel een paar die de bergen verkiezen in plaats van de koh’s.

Vooral Thai, Japanners, Chinezen en Koreanen komen hier vakantie vieren. Pai is hun eigenste Zwitserland. Want, jawel, hier zijn bergen en in de winter (van december tot februari) daalt de temperatuur ’s nachts zowaar tot -2°C. Ja, je leest het goed, -2 alstublieft dankuwel. Om overdag gewoon weer te stijgen tot een graad of 23. Zwitserland voor watjes dus. Sneeuw is er de voorbije jaren niet gevallen, maar hé, nobody cares, want o feest het vriest!

Wie hier in de lente, zomer of herfst komt, geen paniek. Naast vriestemperaturen zijn er een pak andere redenen om Pai niet te missen.

1. De sfeer

Pai is gezellig. Er hangt een niets moet, alles mag sfeertje en je kan er gewoon over de straat slenteren zonder bijna aangereden te worden door een auto of brommer. Bovendien lopen hier nog een paar rasechte, overjaarse hippies rond. Lokale folklore.

2. Het uitzicht

Als je even buiten het centrum logeert, slaap je middenin de rijstvelden en heb je vaak een tuin waar je lekker lui mag zijn. Het uitzicht dat je erbovenop krijgt is onbetaalbaar: tropisch Zwitserland zowaar. Wij logeerden in Kirina Retro House.

Pai - Viewpoint

3. Het verkeer

Even geen “sir, tuk tuk” of “sir, we have good tour for you”. Hier huur je gewoon zelf een brommer om de omgeving te verkennen. Volledig veilig, zelfs als je een ramp bent in het verkeer. Er is hier toch bijna niemand op de baan. Die brommer is trouwens noodzakelijk als je iets wil zien. Te voet raak je ver, maar niet ver genoeg. De fiets is een andere optie, maar geen aanrader bij deze hitte.

Pai - Northwheel Scooter

Wij huurden dit blitse exemplaar, een Yamaha, Fino Disco, bij Northwheels. Zij hebben degelijk materiaal. De huurprijs bedraagt 140 baht/24 uur (huur + verzekering).
Tip: ik wil niemand schofferen, maar in vergelijking met de Thai zijn wij dikzakken. Wij zaten met twee op een brommer van 125 CC en dat is geen lachertje om dan een iets steilere berg op te rijden. Dus: huur 2 brommers of vraag een krachtiger exemplaar.

4. Herbronnen

De hippies die hier jaren geleden strandden, zijn er nog steeds en hebben zich toegelegd op meditatie, yoga, reiki, cranio-sacraal therapie, … You name it, they have it. Je kan er ook kook- en massagecursussen volgen, je eigen sjaal weven, muay tai lessen (boksles om het simpel te zeggen) nemen, en nog veel meer. Vergeet de rest van Thailand. In Pai ben je enkele weken zoet als je dat wil.

5. De avondmarkt op Chaisongkram Road

Elke avond wordt Chaisongkram Road afgesloten voor het verkeer en zet iedereen zijn kraampje op. De één verkoopt handgemaakte schoenen, geldbuideltjes, ringen of kettingen, de ander kleding en de overgrote meerderheid allerlei Thaise snacks, soms met een westers kantje (wafels met pindakaas of Nutella bijvoorbeeld). Onnodig om te zeggen, maar die laatsten zijn onze favoriete kraampjes. Hier eet je echt ongelofelijk lekker en je kan erop vertrouwen dat je de dag nadien niet ziek in bed ligt.

6. De bezienswaardigheden

Rondom Pai zijn genoeg bezienswaardigheden om je twee dagen zoet te houden. Als je er tenminste tegen kan om telkens dezelfde toeristen tegen te komen die dezelfde route afleggen. Wij deden de Mor Pang waterval, reden naar het uitkijkpunt met zicht op Pai (20 baht/persoon, inclusief thee en banaan), bezochten Suntichon village (een kitscherige Chinese nederzetting met als enige doel thee en gedroogd fruit te verkopen aan toeristen), wandelden in de Pai canyon op slippers (geen aanrader!), wandelden naar de witte buddha en legden ons te week in de Pai warmwaterbron (200 baht/persoon). Deze laatste heeft verschillende natuurlijke baden die elk een andere temperatuur hebben: de warmste is 80°C en de koudste 34°C. In het warmste bad koken de Thai hun eitjes. Daar hebben ze speciale mandjes voor voorzien. Ik heb mezelf in het 34°C bad gevleid voor een uurtje. Verstand op nul want ik wil niet weten wat mensen allemaal in dat water doen; het zag er behoorlijk troebel uit. Als afsluiter deden we de Strawberry Garden. Een mens denkt, hier worden aardbeien geteeld. Maar nee hoor, het is een café, volledig opgetrokken in aardbeienstijl. Aardbeienmilkshakes, aardbeiengadgets, aardbeienfiets, aardbeiendecor voor foto’s, … Zelfs Hello Kitty vervaagt hierbij.

Pai - Hot Springs

Zijn die bezienswaardigheden nu echt de moeite? Nee, niet echt. Maar je rijdt wel door een prachtig landschap en je kan je gemakkelijk ergens zetten zonder een mens te zien en genieten van de rust en het uitzicht.

Wat we niet deden en waarom

De trekkings naar de langnekdorpen (je weet wel, die vrouwen met de vele ringen rond hun nek) hebben we aan ons voorbij laten gaan. Realiteit is dat je weinig persoonlijk contact kunt leggen, vaak niet eens een langnek ziet en meteen wordt doorgesluisd naar de vele winkeltjes met de woorden “Lookie, lookie sir. You buy this.”. Hier geraak je echt niet weg door alleen eens te gaan kijken. Veel baht moet je neerleggen om iets te kopen wat je helemaal niet wil en thuis toch in de vuilbak terechtkomt. Dan steek ik liever tijd in praten met mensen die hun eigen zaak hebben opgestart in Pai. Of in eten. Of in niets doen.

Categories: Azië, Thailand