Kaikoura

Zo schoon in Kaikoura

Ik hoorde een Nieuw-Zeelander onlangs het volgende zeggen: “Rain is liquid sunshine.”. Aan optimisme geen gebrek hier en goed om te weten dat het vandaag eigenlijk heel erg zonnig is terwijl het water met bakken uit de hemel gutst.
Het beste wat je dan kan doen, is kilometers vreten. We maken de oversteek van de westkust naar de oostkust: van Hokitika naar Kaikoura via Arthur’s Pass.

Maar eerst stoppen we in Punakaiki voor een blitzbezoek aan de Pancake Rocks en de Blowholes. Vijf minuten buiten en nat tot op onze onderbroek, maar we hebben ze wel gezien, die stapels pannenkoeken uit steen.

Pancake Rocks

In Greymouth rijden we richting Arthur’s Pass National Park met zijn besneeuwde bergtoppen, valleien en ravijnen, nauwe bergpassen en rivers. Het landschap is hier prachtig, maar vandaag even niet. De wolken hangen laag en het regent onophoudelijk.

Arthur's Pass

Tussenstops maken en wat van het uitzicht genieten is geen optie dus vroege namiddag staan we al aan de oostkust. We besluiten door te rijden tot het kuststadje Kaikoura en dat blijkt een goede beslissing want plots is daar … retteketet… de zon!

Als je ergens rivierkreeft moet eten, is het in Kaikoura. Om daar geen twijfel over te laten bestaan, is het kuststadje er ook naar genoemd. Kai betekent maaltijd in het Maori en koura rivierkreeft. Al draait het hier de laatste jaren meer en meer om toeristische attracties zoals zwemmen met dolfijnen of zeehonden en walvissen achterna zitten met grote boten. Niet meteen ons ding.

Crayfish

Wij trekken onze wandelschoenen aan voor de Kaikoura Peninsula Walk, een prachtige wandeling (in een loop) langs de steile kliffen van het schiereiland.

Kaikoura Peninsula Walk

Kaikoura Peninsula Walk

Kaikoura Peninsula Walk

Late namiddag lopen we ook nog een stukje langs het water. Daar trappen we bijna op een zeehond die ligt te zonnen. Ik dacht dat het een grote bruine steen was. Niet dus. Het beest kon er niet mee lachen.

Kaikoura Peninsula Walk

Praktisch:

Reis:

Van Hokitika, via Punakaiki, naar Kaikoura is 490 km. Neem je boterhammetjes mee voor onderweg :-).

Slapen:

We logeren bij Bad Jelly Backpackers in Kaikoura. De eigenares is een beetje excentriek en laat duidelijk verstaan dat ze toeristen maar domme wezens vindt. De hostel staat te koop en misschien is dat maar goed ook.

Eten:

We hebben de lekkerste steak sinds lang gegeten bij Strawberry Tree, een bruine kroeg / restaurant, die regelmatig optredens organiseert, zoals vandaag. Hier hangen zowel Kiwis als toeristen rond en de sfeer is top.

We kunnen Kaikoura uiteraard niet verlaten zonder de rivierkreeft te proeven. Tijdens de Kaikoura Peninsula Walk komen we een kraampje tegen waar ze de verse kreeft grillen en serveren met rijst en een slaatje. Niet goedkoop, maar wel overheerlijk.
Tip: als je Kaikoura noordwaarts uitrijdt, kom je nog een handvol andere kraampjes tegen waar de prijzen iets beter zijn.

Kaikoura Seafood BBQ

Categories: Nieuw-Zeeland, Oceanië