Hokitika

Wat begon met een picknick en eindigde met een scheef feestje

Hopla, we worden wakker met een stralende zon. Daar moeten we van profiteren. We zoeken een mooi plekje aan de Haast-rivier en toveren vier knapperige pistolekes uit onze auto. Tot zover alles dik in orde, maar na amper vijf minuten blijkt dat wij onze pistolekes even lekker vinden als de zandvliegen ons. Plots zijn ze er massaal terwijl er twee minuten eerder geen vlieg te zien was. Die rotbeesten verstoppen zich gewoon in het zand tot er nietsvermoedende toeristen beslissen om zich even te zetten voor een picknick en dan vallen ze allemaal tegelijk en meedogenloos aan. In een mum van tijd staan we vol rode en fel jeukende bobbeltjes (een muggenbeet is hier peanuts tegen), waarvan we nog dagen “nagenieten”.

Picknick

We pakken ons boeltje bij elkaar en zitten zo snel mogelijk weer in de auto. Onze volgende stop is Bruce Bay (geen zandvliegen hier), waar mensen hun naam op de witte keien schrijven. Waar is onze zwarte stift als we hem nodig hebben?

Bruce Bay

Er pakken enkele donkere wolken samen en het duurt niet lang voor de eerste druppels naar beneden vallen.
Dat voorspelt niet veel goeds voor de Fox Glacier. De helicoptervlucht met een landing op de gletsjer die we in gedachten hadden, zal voor een volgende keer zijn want de gletsjer zit verstopt onder een wolkendeken. We rijden dan maar verder naar de Franz Josef Glacier, in de hoop dat het weer en het uitzicht daar beter zijn. Even twijfelt Stijn om hier een duo-skydive te doen, maar de laatste sprong van die dag is al volgeboekt. Dan maar een korte maar minder spannende wandeling, de Sentinel Rock Walk (20 minuten heen en terug), naar een indrukwekkend uitzichtpunt op de Franz Josef Glacier. Hier merk je duidelijk de effecten van de opwarming van de aarde: de gletsjer trekt zich langzaamaan terug.

Glacier

Net wanneer je het niet meer verwacht, rijden met een prachtige avondzon naar onze hostel in Hokitika. De eigenares vertelt ons dat er een zandsculpturenfestival georganiseerd wordt op Hokitika Beach waar we zeker eens moeten gaan kijken.

Hokitika Beach - Driftwood & Sand

Hokitika Beach - Driftwood & Sand

De inwoners van Hokitika krijgen de kans om kunstwerken te maken met drijfhout en andere natuurlijke materialen die ze op het strand vinden. Bezoekers mogen op hun favoriet stemmen en de besten winnen een mooie prijs. Er zitten echt grappige dingen bij.

Gnarley Davidson

Coming and Going

Wanneer we naar twee wandelende honden uit drijfhout met de titel “Snuffles joins the party” staan te kijken, waait de grootste hond omver door een plotse windstoot. We helpen de kunstenaar om de hond weer in elkaar te steken. Blijkt dat zijn zoon vanaf augustus een jaar in België komt studeren. Wat een toeval.
Achteraf ontdekken we dat zijn werk de prijs wint in de categorie “most humorous”.

Hokitika - snuffles

Snuffles joins the party

Van zoveel inspanningen krijgen we dorst. In de lokale bar Stumpers is duidelijk een feestje aan de gang. Het is nog maar 19u, maar iedereen is al straalbezopen en de meesten zijn verkleed, maar er is niet echt een lijn in te trekken. Even denken we dat ze hier ook carnaval vieren, maar nee hoor. Een kiwi vertelt ons dat het dorp vandaag zijn belangrijkste feestdag viert (na Kerstmis), maar hij lalt zo hard dat we de naam van die feestdag niet kunnen verstaan. Gelukkig is hij niet te zat om ons op een pintje te trakteren.

Stumpers

Het blijkt uiteindelijk om het Sand Dunes Classic Golf Event te gaan. Verschillende teams testen van ’s ochtends vroeg hun golfkwaliteiten op het strand, bij voorkeur verkleed als rugbyspeler, exotische danseres, Tirolermeisje of wat dan ook uit hun creatieve brein ontstaat. Al 25 jaar lang onderhouden ze deze traditie en elk jaar komt daar blijkbaar veel bier bij kijken. Dat verklaart natuurlijk veel. Ik weet niet waar eerst kijken. Wat een avond!

Praktisch:

Slapen:

We logeren in de hostel Birdsong, waar we een kamer krijgen met zicht op het strand en een privé-terras. Aanrader.
Kostprijs: 73 NZ$/kamer (met BBH card)

Categories: Nieuw-Zeeland, Oceanië