Omaka Aviation Heritage Centre

Vliegtuigjes kijken in Blenheim

Blenheim staat bekend als het warmste plekje van het zuidereiland én als startpunt van talloze wijntours. Wij lusten wel een glaasje Sauvignon Blanc, maar eerst gaan we vliegtuigjes kijken in het Omaka Aviation Heritage Centre. Niet zomaar vliegtuigjes, maar de “knights of the sky”, originele en replica gevechtsvliegtuigen die ingezet werden tijdens WO I.

We horen het jullie al denken: “Wat gaan Stijn en Kristin in godsnaam in een vliegtuigmuseum zoeken in Nieuw-Zeeland?”.
Wel, ik ben de trotse wederhelft van een extreme filmliefhebber en Stijn ontdekte toevallig dat de voorzitter van het Omaka Aviation Heritage Center niet minder dan filmregisseur Peter Jackson is. Je weet wel, de maker van Lord of the Rings én blijkbaar dus ook een verzamelaar van memorabilia uit WO I: van vliegtuigen tot uniformen, medailles, dagboeken, …

Omaka Aviation Heritage Centre

Omaka Aviation Heritage Centre

Nu kan je die vliegtuigen gewoon in een hangar binnen rijden en er bordjes met uitleg bij hangen, maar dat is duidelijk niets voor Peter. Hij riep de hulp in van zijn beste setbouwers, schilders en props-specialisten van Weta Workshop (waarover in de volgende blogpost meer) om de spectaculaire evolutie die de vliegtuigindustrie tijdens WO I maakte in beeld te brengen.

Omaka Aviation Heritage Centre

Omaka Aviation Heritage Centre

Het resultaat is zo verrassend en mooi om te zien dat zelfs iemand die geen fan is van oorlogstoestanden (ik dus) toch geboeid blijft kijken. De Caproni Ca.22, Fokker Dr.I, Flying Boot Nieuport 27, Airco DH.4, … ik had er nog nooit van gehoord, maar ze staan er allemaal.

Stuk voor stuk prachtige staaltjes techniek en vooral interessant om te zien hoeveel vooruitgang de vliegtuigindustrie boekte in oorlogstijd. Zeker als je weet dat pas in 1903 het eerste vliegtuig gebouwd werd door de Wright Brothers en Louis Bleriot in 1909 voor het eerst het kanaal overstak. Enkele jaren later startte WO I al.

Naast de vliegtuigen is er een hele zaal gewijd aan de Red Baron, een Duitse gevechtspiloot en baron die het maximaal aantal overwinningen behaalde (80) met zijn vliegtuig. Aan zijn geluk kwam een einde toen zijn vliegtuig neergehaald werd en hij om het leven kwam.

Red Baron

Praktisch:

Museum:

Een ticket voor de tentoonstelling kost 25 NZ$/pp. Niet goedkoop, maar het geld meer dan waard. Binnenkort wordt een nieuwe loods bijgebouwd voor een vliegtuigcollectie uit de jaren ’20 en ’30 tentoon te stellen.

Wijntours:

Vanuit Blenheim vertrekken talrijke wijntours. Proeven is gratis, maar op de verkoopprijzen van de wijn wordt flink doorgerekend. De goedkoopste fles wijn kost al gauw 20 NZ$ terwijl diezelfde fles wijn in de supermarkt New World 9 NZ$ kost.

Categories: Nieuw-Zeeland, Oceanië