The Catlins

The Catlins: een vaak vergeten stukje Nieuw-Zeeland

Sommige dingen veranderen nooit, ook niet op vakantie. De wekker die op een onmogelijk vroeg uur afloopt bijvoorbeeld. Hatelijk!
Maar het moet als we alles willen zien dat op ons (veel te lange) lijstje staat. Vandaag rijden we van Dunedin naar Te Anau, een rit van maar liefst 420 km langs the Catlins. Dit is een vaak over het hoofd gezien, maar prachtig stukje natuur in het zuidelijkste deel van het zuidereiland.

We worden het grootste deel van de rit getrakteerd op een dramatische kustlijn aan de ene kant van de smalle weg en dichtbegroeid regenwoud aan de andere kant van de weg. Maar ook op hoge golven, veel wind, temperaturen rond 12°C en regen, veel regen. Soms zo erg dat we niet eens uit de auto kunnen komen om een foto te maken.

Kust

Voor Nugget Point, het meest noordelijk gelegen stukje rots van the Catlins, maken we een uitzondering. Via een prachtig wandelpad lopen we naar de vuurtoren, van waaruit je een onbeschrijfelijk uitzicht hebt op de onmetelijke oceaan, de nuggets (de rotsen voor de kust) en de rest van the Catlins. Onderweg krijgen we maar liefst vier seizoenen in een klein uurtje: regen, zon, wind en hagel. Het is een bizarre dag vandaag.

Nugget Point

Nugget Point

De rest van de kustlijn bekijken we vanuit de auto met de ruitenwissers op volle toeren en onze handen stevig op het stuur om niet weggeblazen te worden.

In Curio Bay doen we een nieuwe poging om het weer te trotseren. Ik steek mijn hoofd eens buiten en beslis dat het veel te koud is om naar fossielen van bomen in de rotsen te kijken. Stijn ziet het wat beter zitten en gaat alleen.

Curio Bay

Ondertussen is het al 16u en we hebben nog geen slaapplaats voor die avond. Door het slechte weer is de telefoonverbinding heel slecht, maar we slagen er toch in om iets te boeken bij Barnyard Backpackers, iets buiten Te Anau. Ongetwijfeld de kamer met het mooiste uitzicht tot nu toe. Een zonsondergang boven Fiordland, dat is gewoon onbetaalbaar.

Barnyard Backpackers

Praktisch:

Reis:

Om een stukje van the Catlins (het gebied tussen Balclutha en Invercargill) te zien, nemen we eerst de SH1 tot in Milton. Daar volg je de bordjes voor de scenic route.

Slapen:

We logeren in Barnyard Backpackers, op 9 km van het centrum van Te Anau. Ze hebben hier prachtige huisjes met badkamer (luxe!) en een adembenemend uitzicht op Fjordland. De gezellige keuken huist in schuur met een gigantische open haard.
Kostprijs: 70 NZ$/kamer.

Tip:

Probeer the Catlins bij mooi weer te zien. Geen gemakkelijke opdracht, ik weet het. Maar de aanwezigheid van de zon maakt het nog meer de moeite.

Categories: Nieuw-Zeeland, Oceanië