Rotterdam: 16 plekjes om te ontdekken
Wat doe je op zaterdagochtend als je geen verplichte afspraken in je agenda hebt staan en de strijk en afwas kunnen wachten tot maandag? Halsoverkop een weekendje Rotterdam boeken natuurlijk.
Dit deden/zagen wij in minder dan 36 uur in het Manhattan van Europa (een klein beetje overdrijven mag af en toe). Maar we hadden gerust nog een dag langer kunnen blijven.
Vereeuwig jezelf op de luchtsingel
Wil je jezelf voor even op de kaart zetten in Rotterdam? Dan zijn warenhuis Groos en de luchtsingel de places to be. De luchtsingel, een tijdelijke houten voetgangersbrug van 390 meter lang, is een top initiatief van architectenbureau Z.U.S., dat de vergeten en versleten buurt Rotterdam Noord (het Hofplein) opnieuw verbindt met Rotterdam Centrum waardoor het Hofplein weer de grandeur van 20 jaar geleden heeft gekregen.
Iedereen die wil kan een stukje van de brug kopen. Voor 30 euro heb je je eigen plank die je in warenhuis Groos (net onder de luchtsingel) of online kan personaliseren. En of wij dat deden.
Je krijgt een officieel certificaatje mee naar huis en een paar weken later valt een mailtje in je mailbox met een foto waar je je plank kan terugvinden.
Groos!
Bij Groos (een vergeten Hollands woord voor ‘apetrots’) doe je natuurlijk meer dan alleen een houten plank kopen. Dit warenhuis verkoopt enkel en alleen Rotterdamse mode-, design-, kunst-, muziek-, literatuur-, film-, delicatessen- en lifestyleproducten. Kortom, alles waar Rotterdammers ‘apetrots’ op zijn. Giraffe-koffie bijvoorbeeld.
Beleef een zwoele zomerse avond
Naast Groos vind je de Biergarten Rotterdam, een klein tropisch paradijsje waar het in de zomer heerlijk zitten is.
Eerder toe aan een ontbijtje of lunch? Dan kan je terecht op het dakterras van de DakAkker, een publieke tuin waar groenten en fruit gekweekt wordt en waar je dus ook iets kan eten & drinken tot zonsondergang.
Slenter door Rotterdam Noord
Opkomende buurtjes die hier en daar nog een beetje groezelig zijn, maar waar ondernemerschap bruist en waar de buren op straat nog een praatje maken: we love it.
In Rotterdam Noord zit je aan het juiste adres. Na jaren van leegstand hebben het spoorviaduct, De Hofbogen, Station Hofplein en Station Bergweg een tweede leven gekregen. En wat voor één.
Verdwaal in de straten Bergweg, Katshoek, Raampoortstraat, Vijverhofstraat, Voorburgstraat en Insulindestraat en loop zeker eens langs bij:
De mannenwinkel Denoism. Ze omschrijven het zelf als ‘Alles wat een gast van nu graag wil hebben zonder dat hij wist dat hij het nodig had: goeie koffie, echt mannenvoer en een atelier dat je jeans op maat produceert’.
Op zoek naar een plek om lekker uit te eten Dan ben je bij Bird aan het goeie adres als het casual mag zijn. Voor een driegangenverrassingsmenu betaal je 33 euro voor echt lekker en verfijnd eten. En je krijgt er een jazz, soul, funk, hiphop optreden bovenop.
Mag het wat chiquer, dan is restaurant De Jong een aanrader. Hier spelen seizoensgroenten, bloemen en kruiden de hoofdrol. Of Food Labs restaurant, van tweesterrenchecf François Geurds.
Gare du Nord is dan weer een vegetarisch, vegan en biologisch restaurant in een Duitse buffetwagon. Eat that. Het is niet alleen lekker, ze koken met lokale, seizoensgebonden groenten uit moestuintjes in de buurt.
Coffee addict? Stap binnen bij Man met bril, een Rotterdamse koffiebranderij en zoals ze het zelf zeggen ‘lokaal, persoonlijk en zonder geouwehoer.’ Heerlijk toch? En net zo lekker is de koffie.
Rotterdam Centraal Station
Als je van Rotterdam Noord terug naar Rotterdam Centrum loopt, loop je automatisch langs Rotterdam Centraal. Of je het nu mooi of lelijk vindt, indrukwekkend is het station sowieso.
Met open mond staren naar de Rotterdamse skyline
Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw werd hoogbouw in de Rotterdamse binnenstad het nieuwe toverwoord. Het begon allemaal met het Beurs World Trade Center rotterdam (een 93 meter hoog bouwwerk uit 1997) en werd gevolgd door heel wat architecturale pareltjes waaronder De Rotterdam van Rem Koolhaas, het nhow hotel, de Erasmusbrug, …
Rotterdam heet niet voor niets het Manhattan aan de Maas.Ga trouwens zeker eentje drinken in de hotel bar van nhow, met zicht op de Erasmusbrug.
High Tea in Hotel New York
In Hotel New York, op de Kop van Zuid, is geschiedenis geschreven en dat voel je als je het indrukwekkende gebouw binnenstapt. Miljoenen Europeanen zijn hier van 1871 tot 1971 ingescheept op het stoomschip van de Holland-Amerika lijn om in New York hun American dream waar te maken.
Sinds 1993 is het voormalige hoofdkantoor een viersterrenhotel met een adembenemend uitzicht. Of je hier op de afternoon tea komt, een borreltje drinkt aan de bar of komt dineren en logeren, de nostalgische sfeer opsnuiven moet je zeker.
De hoogbouwtorens achter het hotel (New Orlens, Montvideo, de Maastoren en het nieuwe Luxortheater) staan in schril contrast waardoor het nog beter tot zijn recht komt.
Ouwehoeren in Katendrecht
De Rijnhavenbrug brengt je van Hotel New York naar Katendrecht, de vroegere hoerenbuurt. Veel is daar niet meer van te merken. Enkel het café ‘De ouwehoer’ brengt de broeierige en ouderwetse sfeer van het oude Katendrecht aan het Deliplein terug. Bij het openen van de voordeur stap je de burlesque wereld in. Ga je voor een pilsje, whiskey of gin in Rotterdam, laat het dan hier zijn. Er liggen trouwens nog een aantal andere hippe en vooral lekkere zaakjes in de buurt. Fenix Food Factory, Deli Bird, De matroos en het Meisje, Pizzeria Bleij, Kwiezien, …
De Nederlandse versie van ‘the love boat’: SS Rotterdam
Tenzij je er logeert geraken de meeste bezoekers niet verder dan het Deliplein. Nochtans is het de moeite om door het Kaappark te slenteren waarna je uitkomt bij de SS Rotterdam, een van de bekendste naoorlogse schepen. Jarenlang heeft dit cruiseschip duizenden passagiers vervoerd van Rotterdam naar New York. Maar het heeft ook gevaren in het Caribisch gebied, Alaska en Europa.
Sinds 2010 ligt het voor anker in Katendrecht. Je kan er een rondleiding krijgen, zwemmen, dineren (heel goed zelfs) en ja hoor, ook overnachten in een van de 254 kamers.
Ritje met de watertaxi
Geen zin om helemaal te voet terug te keren naar het centrum? Stap in de watertaxi en laat je varen naar Leuvehaven. Afhankelijk van het aantal zones betaal je tussen 4,50 en 10 euro. Plan hier je reis.
Witte de Withstraat
Vanaf de halte van de watertaxi is het maar een klein stukje wandelen tot de Schilderstraat en de Witte de Withstraat. Ga windowshoppen bij Margreet Holsthoorn, koffie drinken en versgebakken taart eten bij Hopper Coffee, een cactus op de kop tikken bij Danny de Cactus en sneakers shoppen bij Seventy5.
Loop ook zeker één van de galerieën binnen: galerie Ecce, galerie Van Eijck, V2 Lab en Showroom MAMA.
Museumpje meepikken
Als je de Witte De Withstraat helemaal bent afgelopen, loop je rechtstreeks het museumpark in met het museum Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal, het Nieuwe Instituut, Chabot museum, het Nederlands Architectuurinstituut, en Huis Sonneveld. Zelfs als je geen tijd hebt om ergens binnen te wandelen is het park op zich al de moeite.
The place to be voor foodies: Markthal
Zelfs noemen de Rotterdammers het ‘de mooiste markthal van Europa’. Voor ons is het eerder een extra large hoefijzer. Smaken verschillen. Hoe dan ook, binnenlopen moet je zeker, alleen al om het prachtige plafond te bekijken. Maar natuurlijk ook om iets te eten/drinken aan één van de talrijke stalletjes. Dat de Markthal populair is, dat is zeker. In het openingsjaar, 2014, kreeg de markthal meer dan 8 miljoen bezoekers over de vloer.
Wat we er zelf zo mooi aan vinden, is dat het niet alleen een marktplaats is maar ook een wooncomplex met 228 appartementen. Alleen in Nederland krijgen ze wonen en werken zo mooi gecombineerd.
Kubuswoningen
Wonen in een boomhut, zo kan je de kubuswoningen het best opschrijven. 38 zijn het er in totaal. En eentje is toegankelijk voor publiek. Wil je in een kubuswoning logeren? Dat kan via Airbnb.
Vintage shoppen
Onze voorlaatste stop in Rotterdam en wat voor een: Tony’s garage sale. Zeker de moeite om een kijkje te nemen.
Lloydkwartier
Voor we terug naar Mechelen rijden, stoppen we nog even in het Lloydkwartier, een eigenzinnige wijk waar het contrast van oude fabriekspanden en nieuwe hoogbouw niet groter kan zijn. De buurt ademt nog steeds de havensfeer van vroeger. Hier ligt het hart van de audiovisuele-, film- en ICT-industrie van Rotterdam, wat allemaal samenkomt in de Schiecentrale. En het bekende hotel Stroom bijvoorbeeld. Hier is het heerlijk uitwaaien op de Lloydpier en de Müllerpier.
Praktisch:
Zoek een logeerplek net buiten Rotterdam als je met de auto gaat. Je parkeert er gratis en als je net zoals wij een airbnb boekt in de buurt van de metro sta je op 5 minuten (en 6 euro lichter voor een retourticket) in hartje Rotterdam.
Merci voor de geweldige tips! Ik krijg er enorm zin van om nog eens naar Rotterdam af te zakken☺️
Hoi,
Ik was benieuwd of je geïnteresseerd bent in gastblogs.
Ik hoor graag van je.
Joren
Dag Joren,
Je mag altijd een mailtje sturen naar kris10berckmans@gmail.com.
Groetjes,
Kristin