Akaroa

Ommetje naar Akaroa

Vandaag halen we onze huurauto op bij Apex. Een flitsende blauwe Ford Focus van acht jaar oud. Het is een automatic, kwestie van de overgang naar het links rijden wat vlotter te laten verlopen.

Na het afhandelen van het nodige papierwerk, het naar de supermarkt gaan en het oppikken van onze rugzakken kunnen we om 13u eindelijk de stad uitrijden. Onze bestemming vandaag is de Banks Peninsula, een uitstulping ten zuid-oosten van Christchurch, gevormd door twee grote onder water gelopen vulkaankraters. Heuvelachtig en veel groen dus.

Onze eerste stop is Civil and Naval in Lyttelton, want we hebben dringend koffie nodig. In dit stadje ligt de eerste ondergelopen vulkaankrater die nu de haven vormt en waar veel cruiseschepen aanmeren. Het werd het zwaarst getroffen door de aardbeving in 2011. Toch is er weinig van te merken. Het leven gaat zijn gewone gangetje en er zijn een paar toffe zaakjes geopend waar behoorlijk wat hipsters rondhangen.

Civil and Naval

Na onze caffeïneshot gaat het richting Akaroa, de eindbestemming voor vandaag. Dit kleine, schattige stadje aan het water was ooit een Franse nederzetting en de burgemeester melkt dit maar al te graag uit. De straatnamen zijn nog steeds in het Frans en de hostels, B&Bs en restaurants hebben bijna allemaal een Franse naam. Het heeft wel iets, vooral als je de weg vraagt aan een kiwi en de straatnaam ook echt op z’n Frans uitspreekt. Een beetje zoals Nederlanders die denken een woordje “jus d’oransj” te spreken.

Akaroa ligt aan de tweede onder water gelopen vulkaankrater. Favoriete bezigheden zijn hier zeilen, kajakken en zwemmen met dolfijnen. Maar omdat het ondertussen al 16u is en de omgeving zo mooi, trekken we onze wandelbenen aan en doen we de Woodills North & South wandeling. Een pittig stukje stappen door weilanden en bossen in een redelijk heuvelig landschap, met als kers op de taart een prachtig uitzicht.

Akaroa

Akaroa

Er staat een fris windje bij temperaturen van 16°C. Een net iets te extreme overgang voor mij na temperaturen van 42°C vorige week. Ik koop dus toch maar die wind- en waterdichte jas. Iets wat niet echt in onze rugzak zit. Wie had er namelijk ooit gedacht dat we in Nieuw-Zeeland zouden stranden. Wat er ook van is, dat fris pintje in de lokale bar na de wandeling hebben we dik verdiend.

Akaroa

Praktisch:

Reis:

Akoroa ligt op 81 km van Christchurch. Neem de Sh75 via Lake Ellesmere en Little River. De Summit Road via Lyttelton, een veel mooiere weg, is nog steeds afgesloten omwille van de aardbeving.

Slapen:

We logeren in Chez La Mer Backpackers, een roze hostel met een prachtige tuin en buitenkeuken. De uitbaters zijn erg behulpzaam en de sfeer zit goed.
Kostprijs: 67 NZ$/twin room (met BBH card)

Eten:

Niet ver van de hostel eet je heel lekker bij Le Petit Bistro. Ze hebben maar een achttal tafeltjes dus reserveren is aan te raden.

Categories: Nieuw-Zeeland, Oceanië