Abel Tasman Park

Kajakken en hiken in Abel Tasman National Park

We hebben nog zeven dagen om het noordelijke deel van het zuidereiland te ontdekken, de zonnigste en warmste regio van Nieuw-Zeeland. Er zijn behoorlijk wat plekjes die we willen zien voor we de oversteek maken naar het noordereiland. Abel Tasman National Park is er één van.

Vanuit Kaikoura nemen we één van de spectaculairste kustwegen in Nieuw-Zeeland om dan langzaam naar boven te slingeren tussen de goudkleurige heuvels met hier en daar een groen boompje, veel schapen en nog meer koeien.

Weg naar Nelson

Eens in Marlborough, wine country zoals ze het hier zelf noemen, verandert het landschap opnieuw in een groene vlakte met wijngaarden zover je kan kijken.

Het gezellige stadje Nelson wordt onze eerste stop. Het is de toegangspoort tot Abel Tasman National Park en Golden Bay.

Nelson Church

We slenteren er een uurtje rond en rijden dan verder tot Motueka. Zes jaar geleden aten we hier bij zonsondergang in de Boatshed, een eenvoudige hut aan het water. Het bestaat nog steeds en ze hebben zelfs uitgebreid met rooftop dining. Wie ooit in de buurt is, moet zeker even stoppen. De porties zijn gigantisch en het eten is overheerlijk.

Boatshed Café

We kregen de tip toen van Joyanne en Richard van de B&B Wairepo House. Vermits we voorbij hun huis moeten om naar onze hostel te gaan, besluiten we om even te stoppen en dag te zeggen. Allemaal geen probleem hier. We worden met open armen, een poot van hond Rosie, een groot glas witte Marlborough-wijn en een kaasschotel ontvangen. Die Kiwi-gastvrijheid vind je echt nergens anders. Na twee uren babbelen moeten Joyanne en Richard weg voor een etentje met vrienden. Anders hadden we daar nog gezeten, denk ik.
Ze laten ons niet gaan zonder een grote zak appels en pruimen van hun kwekerij. Blijkt dat de appels die we in België eten van hier afkomstig zijn. Een beetje “thuis” in een zakje.

Rosie

De volgende ochtend zitten we om 7u45 al in de auto naar Marahau. Ons startpunt voor een dagtocht in Abel Tasman National Park. We hebben jammer genoeg geen tijd voor een meerdaagse trektocht dus kiezen we voor een halve dag kajakken van Sandy Beach naar Anchorage Bay en een halve dag hiken in de omgekeerde richting.

Voor we in onze super professionele kajak (eentje met stuurpedalen en een cover om niet nat te worden) stappen, krijgen we wat uitleg van een expert over de do’s en don’ts. Al is het stopwoordje “awesome” van onze lesgever me meer bijgebleven.
Vermits ik geen stuurder ben en al helemaal geen kajakwonder, neemt Stijn deze zeer belangrijke taak op zich en geraken we zonder kleerscheuren op onze bestemming. Onderweg stoppen we een paar keer op enkele prachtige, bijna verlaten, gouden strandjes.

Kajakken rond Abel Tasman Park

Anchorage Bay binnenvaren vraagt wat stunt- en vliegwerk. Er staat een stevige wind en de zee is daardoor wat ruwer waardoor we op sommige momenten flink heen en weer geschud worden. We weten ook niet helemaal zeker of we wel de juiste baai te pakken hebben en door de tegenwind lijkt het een eeuwigheid te duren voor we het groen-gele bordje zien waar Anchorage Bay op staat. Yes, we zijn er! Deel één van onze missie is volbracht.

Kajakken rond Abel Tasman Park

We trekken de boot ver genoeg op het strand en laten hem achter om aan deel twee van onze tocht te beginnen: de hike door Abel Tasman National Park van Anchorage Bay naar Sandy Beach, een klein stukje (12,4 km – 5u wandelen, maar met een normale conditie lukt het gemakkelijk in 4u) van de populaire Abel Tasman Coast Track. Die start meteen pittig met een klim naar een uitkijkpunt over de baai en de Tasmaanse Zee.

Abel Tasman Park: Anchorage Bay

Het zwaarste deel is daarmee meteen achter de rug want de rest van het pad stijgt en daalt lichtjes door het bos en slingert langs idyllische strandjes zoals Apple Tree Bay.

Abel Tasman Park

Tegen 16u staan we alweer bij Kahu Kayaks. We eten nog iets bij Fat Tui (ze serveren o.a. sappige fish and chips en geweldig lekkere gourmet burgers), een barretje op hun parkeerterrein en rijden verder naar Golden Bay, de topper op ons verlanglijstje. We blijven meteen twee dagen.

Praktisch:

Reis:

De afstand van Kaikoura naar Motueka bedraagt 289 km. Van Motueka naar Marahau is maar een klein stukje rijden: 19 km.

Slapen:

Wij logeren in Eden’s Edge Backpackers Lodge in Motueka. Deze hostel behoort absoluut tot onze favorieten. De kamers liggen in afzonderlijke lodges, ze hebben een grote, nette keuken en gezellige living in een afzonderlijke lodge en de eigenaars zijn erg vriendelijk en behulpzaam.
Om hier te geraken heb je een auto nodig waardoor je automatisch een wat ouder publiek aantrekt. Geen piepjonge backpackers dus. Wel tijdig boeken want ze zijn populair. Kostprijs: 74 NZ$/kamer (met BBH-kaart)

Abel Tasman National Park:

We huurden een kajak bij Kahu Kayaks in Marahau. Het voordeel is dat je niet met een gids mee moet, maar de tocht op je eentje kan afleggen. Voor vertrek krijg je een half uurtje uitleg over de kajak zelf, een beetje techniek en hoe je jezelf redt als je omkantelt. Kajakken op zee is toch nog iets anders dan de Lesse afvaren, zoveel is duidelijk. Kostprijs: 80 NZ$/pp

De Abel Tasman Coastal Track download je gewoon. Je kan op verschillende plaatsen op de track starten, afhankelijk van het aantal dagen die je hebt. Regel gewoon een watertaxi via i-SITE of in Marahau.
Voor info over meerdaagse hikes loop je gewoon bij i-SITE in Nelson terecht. Zij geven info over de laatste weersvoorspellingen (die trouwens nooit kloppen), de moeilijkheidsgraad van de hikes, het boeken van hutten, de verschillende kampeerplekken in het park, …
Boek tijdig je hut en zorg voor een slaapzak. Liever kamperen? Breng dan alle benodigdheden zelf mee. Afval moet je mee terugnemen.

Categories: Nieuw-Zeeland, Oceanië