20130212-DSCF5511

Jeuj, Stijn kookt! En nog meer spannends in Ubud.

Stijn kookt! Zoals in een echte keuken met potten en pannen en al. Dat heugelijke feit heb ik helemaal te danken aan Philippe Bruninx, op blitz-bezoek in Bali én Green Kitchen Bali, waar we traditionele Balinese gerechten leren klaarmaken. Philippe De kok van dienst pikt ons hoogstpersoonlijk op in Ubud. Eerst neemt hij ons mee naar de lokale markt in Klungkung waar we enkele typische Balinese ingrediënten leren kennen. Daarna rijden we naar zijn huis in Sidemen waar we, na een rondleiding, samen zijn groentetuin plunderen: boontjes, aardappelen, pepers, limoengras, tomaten, … het gaat allemaal in de mand om straks sambal, sambal matah, tempeh manis (zoete tempeh), jukut urab (pikante groenten met geraspte kokosnoot), gule ayam (curry van kip en kokosnoot), pepes ikan (pikante vis in een bananenblad) en bubur injin (zwarte rijstpudding) klaar te maken. op zoek naar ingrediënten Met onze goed gevulde mand lopen we via de smalle paadjes langs de rijstvelden naar de openluchtkeuken, middenin een plantage met cacao, vanille, koffie, bananen, kokos, … met uitzicht op de rijstvelden. De setting is prachtig en ik zou hier best wel een uurtje kunnen zitten en genieten. Maar er moet gekookt worden, hop hop! Koken met Philippe Gelukkig krijgen we hulp van de zus en schoonzus van de kok want dat koken op een traditioneel houtvuur is toch iets anders dan het gasvuur opendraaien bij ons thuis. Zonder hen waren we vast naar huis vertrokken met brandwonden. Green Kitchen Bali Na een tweetal uurtjes koken – Stijn en Philippe zijn natuurtalenten en ik ga nooit een keukenprinses worden – staat er een goed gevulde tafel met lekkers klaar. Honger hebben we al lang niet meer. Dat krijg je als je te veel in de potten en pannen zit tijdens het koken. Maar je kan het ook niet laten staan natuurlijk. Terwijl we ons bord voor de tweede keer uit beleefdheid vullen (en ook uit medelijden met de kok, die anders ’s avonds nog eens hetzelfde moet eten), komt de huishond de vijzel leeg likken waarin we voordien de vis hebben fijngemalen. Ik weiger om hier verder over na te denken. Green Kitchen Bali Gepakt en gezakt met de restjes van het dessert en een klomp palmsuiker gaan we met dikke buiken even verderop pootje baden in de rivier (moeilijk stappen met al die stenen). Het water is behoorlijk warm en ik vraag me af of dat komt omdat onze kok even verderop in het water staat te pissen of omdat het water van het kratermeer Danau Batur afkomstig is 🙂 Na een kwartiertje stappen we in de auto richting Ubud om schaamteloos in slaap te vallen. Het koken, het zwemmen, de goeie muziek (Jimi Hendrix, The Doors, Neil Young, …) het werd ons allemaal wat te veel 🙂 Over de stenen Omdat Philippe hier maar een kleine week is schroeven we het tempo wat op en staan ook mountainbiken, wandelen, surfen en bodyboarden op het programma.

Race downhill

De nog actieve vulkaan, Mount Batur, afdalen met de mountainbike, het is eens iets anders. We starten met een gigantisch ontbijtbuffet met uitzicht op Mount Agung. Mount Agung Onderweg maken we een pitstop in een koffieplantage om Luwak-koffie te proeven, de lokale specialiteit. In het kort is dat eigenlijk kaka-koffie: een civetkat eet koffiebonen op om ze even later weer uit te kakken, waardoor de bonen een beter aroma krijgen, het plots een delicatesse wordt en je er vijf keer meer voor moet betalen. Over goeie marketing gesproken. Luwak koffie Er liggen ook enkele prachtige rijstvelden, gezellige dorpjes en ateliers van enkele houtkunstenaars op ons parcours. Rijstvelden Houtsnijwerk Net op het moment dat je denkt “hè hè, 500 calorieën weggewerkt op een voormiddagje” rijden ze met je naar een restaurant voor een overheerlijke lunch. De eerste die mij nu nog durft te vertellen dat de kilo’s eraf vliegen in Azië krijgt het met mij aan de stok. Wij boekten onze fietstrip bij Bali Eco Cycling. Rijstvelden Banjan tree

Ontsnappen aan het drukke Ubud

Op onze laatste dag in Ubud besluiten we om het wat rustiger aan te doen en slenteren we door de rijstvelden, even buiten het centrum. De meeste toeristen hebben deze wandeling, de Campuhan ridge walk, gelukkig nog niet ontdekt. Zalig die rust aan de rand van een stad die zo overbevolkt is geraakt dat het er niet meer leuk is. Wat een verschil met zes jaar geleden. Elke inspanning vraagt om een beloning, of dat maak ik mezelf toch wijs: in ons geval twee op één namiddag. Een pitstop in Sari Organic, een restaurantje met biologische gerechten en yummie sapjes, en een koffietje bij Seniman Coffee Studio. Zij serveren trouwens ook overheerlijke gado gado. Feest! Seniman Studio Coffee Seniman Studio Coffee

Praktisch:

Logeren:

Wij logeerden bij Agung Cottages in het hipste straatje van Ubud. De kamer meteen links in de prachtige tuin is het mooist. Mr. Agung is trouwens een zeer sympathieke man. Kostprijs: 23 €/nacht, inclusief ontbijt

Eten:

Goed gegeten bij Soma. Voor de liefhebbers: alle ingrediënten zijn biologisch.

Agung Cottages

Categories: Azië, Indonesië