Christchurch

De toekomst ziet er weer mooi uit voor Christchurch

We zijn vanochtend om 5 uur geland in Christchurch, het startpunt van onze korte, maar krachtige road trip door Nieuw-Zeeland van iets minder dan een maand. De meeste mensen vertrekken vanuit Auckland en doen eerst het noordereiland en dan het zuidereiland. Wij zwemmen tegen de stroom in, al was het maar om van slecht weer naar iets beter weer te gaan (of dat willen we toch graag geloven). Een plan hebben we niet, wel een huurauto. We zien wel wat we allemaal wel en niet kunnen doen binnen de korte tijd die we hebben. Zolang we maar op 3 februari in Picton staan voor de oversteek met de boot naar het noordereiland.

Christchurch dus. Ik herken bijna niets meer van de stad die ik zes jaar geleden voor het eerst bezocht. De aardbevingen in 2010 en 2011 hebben een verschrikkelijke ravage veroorzaakt en de gevolgen zijn nog overal duidelijk zichtbaar: niet meer toegankelijke gebouwen (omwille van instortingsgevaar) waar alles gewoon achtergelaten is, afgewisseld met grote open ruimtes waar ooit oude gebouwen, restaurants, cafés en hotels stonden. Sommige gevels worden zelfs gestut met zeecontainers.

Christchurch - damage

De zwaar beschadigde kathedraal is ondertussen een toeristische attractie geworden. Nog even, want in 2012 werd beslist om ze af te breken. Ondertussen staat er een nieuwe kathedraal, opgetrokken uit karton en plexi, van de hand van de Japanse architect Shigeru Ban. Een knap staaltje design waar je even stil van wordt.

Cardboard Church

Cardboard Church

Cardboard Church

Ondanks de verwoestingen laat niemand hier het hoofd hangen. De aardbevingen hebben geleid tot heel wat creatieve projecten die weer kleur en een goede vibe geven aan de stad. Zo is er Re:START, waar winkels en koffiebars een tijdelijk onderkomen gevonden hebben in kleurrijke containers. Het heeft iets gezelligs.

Re:START

De afsluithekken voor de gebouwen met instortingsgevaar zijn dan weer versierd met kleurige patronen en overal in de stad zie je prachtige graffiti. Van een spookstad is geen sprake. Er beweegt hier van alles en wij zijn niet de enigen die dat opmerken. Volgens New York Times staat Christchurch op nummer twee van de tweeënvijftig plaatsen om naartoe te gaan in 2014. Knap!

Versiering

Graffiti

Na een half dagje rondslenteren, is het tijd voor wat luiheid. Hop naar het Lazy Sundays Festival in de botanische tuin. Het weer is alvast schitterend, meer dan volk genoeg, eten en drinken aanwezig en kiwizangeres Katie Thompson brengt de sfeer erin. Voetjes in het gras en genieten.

Lazy Sundays

Praktisch:

Slapen:

Wij logeerden in Jailhouse Accomodation, de vroegere gevangenis van Christchurch. Elke cel werd ingericht als kamer, alleen jammer dat de kamers zo klein zijn. De inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes is wel heel mooi gedaan.
Kostprijs: 95 NZ$/2 personen

Eten:

Lekker Italiaans gegeten bij La Baretta. In de toiletten krijg je de kans om een mondje Italiaans te leren. Je hoort er een zin in het Engels en daarop volgt de Italiaanse vertaling. Multitasking heet dat dan.

Jailhouse Accomodation

Categories: Nieuw-Zeeland, Oceanië