Taupo Tandem Skydive

7 must do’s in en rond Taupo

Taupo, een compact stadje in het midden van het Nieuw-Zeelandse noordereiland, is de perfecte uitvalsbasis voor heel wat activiteiten in de buurt. Onze acht hoogtepunten:

Taupo-meer

Het Taupo-meer is het grootste meer in Nieuw-Zeeland, met een oppervlakte zo groot als Singapore. Je moet echt veel moeite doen om dat te missen. Het meer ontstond in het jaar 186, na een uitbarsting van de Taupo-vulkaan die het hele noordereiland bedekte met een dikke as- en puinlaag.
Als de zon schijnt, is het meer dan de moeite te waard om even op haar oevers uit te rusten en te genieten van het uitzicht dat tot de drie vulkanen in Tongariro National Park reikt. Je ziet de hele dag vissersbootjes op en neer varen, druk vissend naar de lekkerste (dat beweren ze hier toch) forel. Maar ook zeilers en kajakkers zijn zot van het Taupo-meer.

Taupo meer

Huka watervallen

De Huka watervallen zijn zowat de populairste watervallen van het noordereiland en leveren een prachtig schouwspel op. De Waikato-rivier, de breedste rivier in Nieuw-Zeeland, wordt ter hoogte van Taupo door een smalle rotskloof geleid en stort dan 9 m naar beneden waardoor een maalstroom van draaikolken ontstaat. Wie van cijfertjes houdt: het gaat om 220.000 liter water per seconde dat naar beneden stort. Als je hier ’s avonds komt, is de kans groot dat je enkele compleet geschifte kajakkers aan het werk ziet. Ieder zijn ding natuurlijk.
De toegang is gratis.

Huka waterval

Craters of the moon

Craters of the moon (Karapiti in Maori) is een actief geothermisch gebied dat tot leven kwam in de jaren ’50, na het bouwen van de Wairakei waterkrachtcentrale. Hier zie je geen geisers of felgekleurde meren zoals in het Wai-O-Tapu park. Wel actieve modderpoelen en stoom die voortdurend ontsnapt uit de talrijke openingen in de grond. Zeker als het regent heb je het gevoel dat je op een onaardse plek terechtgekomen bent. Het ruikt er naar rotte eieren en je hoort een voortdurend gorgelend geluid, waardoor een uitbarsting nooit veraf lijkt.
Kostprijs: 8 NZ$/pp

Craters of the moon

Aratiatia watervallen

Veel is hier niet te zien als je op het foute tijdstip komt. De Aratiatia watervallen zijn namelijk geen echte watervallen. Het werkt als volgt: om 10u, 12u, 14u en 16u gaan de damsluizen van de nabijgelegen waterkrachtcentrale open en dondert het water met grote kracht en veel lawaai naar beneden waardoor verschillende indrukwekkende, schuimende watervallen ontstaan. Het schouwspel duurt 30 à 40 minuten. Dan gaan de sluisdeuren weer dicht en enkele minuten later gelooft geen kat dat hier watervallen zijn. Zo laag staat het water en de stilte is oorverdovend.
De toegang is gratis.

Aratiatia waterval

Mitai Maori spektakel

Op eigen houtje meer te weten komen over de Maori-cultuur is een onbegonnen zaak. De Maori, 15% van de totale populatie, leven in een erg gesloten gemeenschap waar je niet zomaar binnen geraakt. Om toch iets te weten te komen over hun cultuur en hun taal, besluiten we na lang aarzelen om toch maar een Maori-avond te boeken bij Mitai. In Rotorua is 35% van de bevolking namelijk Maori dus een betere plaats om meer inzicht te krijgen, lijkt ons niet te bestaan. We worden opgepikt door een bus aan onze hostel en na een kwartiertje rijden, nemen we plaats in een grote tent die fungeert als eetzaal. Na een korte introductie volgt tourist trap nummer één: de Maori-krijgers in traditionele klederdracht die in hun boot voorbij varen. Een keertje vooruit en een keertje achteruit. Jaja, achteruit varen, dat kan daar.

Mitai Maori

Na het spektakel brengen ze ons naar een grote zaal waar we meer inzicht krijgen in de tradities van de Maori. Een Maori-stam zingt en danst en we krijgen meer uitleg over hun houtsnijkunst, krijgskunsten, wapens, de poi-dans, de betekenis van hun tattoos en de haka (een traditionele oorlogsdans). Ik vind het allemaal wat chaotisch en het vertelt veel over hoe het honderden jaren geleden was, maar niet over nu. Jammer. De haka is wel indrukwekkend om te zien.

Mitai Maori

Honger krijgen we ervan. Gelukkig staat er hangi op het menu, een traditioneel Maori-gerecht waarbij de ingrediënten gestoomd worden in een put in de aarde, bovenop verhitte stenen. Wij krijgen kip, varkensvlees, zoete aardappel en gewone aardappel.

Mitai Maori - Hangi

Als afsluiter van de avond maken we een wandeling in het donker door het bos. We zien gloeiwormen, maar het mooiste van de hele avond is een natuurlijke waterbron. Water dat we geserveerd kregen aan tafel en dat erg lekker smaakte.
Kostprijs: als je rechtstreeks bij Mitai boekt, betaal je 112 NZ$/pp. Met de korting via onze hostel betaalden we 80 NZ$/pp

Mitai Maori

Wai-O-Tapu

De Taupo-regio heb je niet gezien zonder een bezoek aan het Wai-O-Tapu vulkanische park. We pikken twee Duitse backpackers op en geraken net op tijd aan de Lady Knox Geiser die dagelijks exact om 10u15 uitbarst. Een slimme geiser dachten wij eerst, maar uiteraard wordt die uitbarsting uitgelokt door er zeep in te gieten. Eens het proces op gang komt, spuit de geiser water tot op een hoogte van 10 tot 20 meter. Tsss… een beetje flauw, maar bon, we hebben het gezien. Volgens de legende werd de geiser per toeval ontdekt door een groepje gevangenen die op het land moesten werken. Op een dag wilde er eentje zijn kleren wassen. Hij legde zijn broek toevallig op de geiser en strooide er waspoeder op. Door de chemische reactie van het poeder en het hete water schoot de geiser in actie en vloog de broek meters hoog de lucht in.

Taupo - Lady Knox Geiser

Lady Knox Geiser

Met hetzelfde toegangsticket mogen we ook een kijkje nemen in het geothermische gebied van het park. Hier ontdekken we enkele pareltjes zoals:

Artist’s Palette en The Champagne Pool

Artist's palette & the champagne pool

Devil’s bath

Devil's Booth

Wai-O-Tapu

Kostprijs: aan de kassa betaal je 32,50 NZ$. Via onze hostel kregen we een korting en betaalden we 29 NZ$.

Skydive duosprong

Geen haar op mijn hoofd dat er ooit aan zou denken om te gaan skydiven. Zelfs niet wanneer er iemand met kennis van zaken meespringt. Stijn denkt daar anders over. Zo’n duosprong van 12.000 ft boven het Taupo-meer en een vrije val van 30 sec ziet hij wel zitten. Hij had al eens een poging ondernomen aan de Fox Glacier, maar toen regende het. Van slecht weer is dit keer geen sprake en Taupo is de veiligste plek voor een duosprong, dus geen excuses, er zal gesprongen worden. Veel tijd om na te denken en schrik te hebben is er niet bij Taupo Tandem Skydiving. Na een uitgebreide briefing en de uitleg over de video- en foto-opties zit Stijn al in zijn springoutfit, omringd door overenthousiaste skydive masters en zenuwachtige eerste springers. Ze worden allemaal in een vliegtuigje gepropt en weg zijn ze.

Taupo Tandem Skydive

Een kwartiertje later zie ik de eerste stipjes in de lucht verschijnen.  Er zijn stipjes die hysterisch roepen en er zijn stipjes die muisstil zijn. In een sneltempo komen ze dichterbij en twintig minuten na opstijgen is de droom gerealiseerd. Stijn landt met beide voetjes veilig en wel op de grond. Als ik vraag hoe het geweest is, is hij een beetje onder de indruk, maar niet echt extatisch. Quote: “’t Was eens tof om mee te maken, maar ik hoef het niet per se opnieuw te doen.”. Later snap ik waarom: hij ziet zo bleek als een doekje. Blijkbaar had zijn skydive master iets te veel bochtjes gemaakt bij het landen en was Stijn een beetje misselijk. Niets dat een cola niet kan verhelpen. Na een kwartiertje gaat het een pak beter en het enthousiasme over de sprong gaat in stijgende lijn.
Kostprijs: 249 NZ$/pp, zonder foto’s en video

Taupo Tandem Skydive

Taupo Tandem Skydive

Praktisch:

Slapen:

Wij logeerden bij Funky Green Backpackers, een gezellige hostel in Rotorua. Kostprijs: 54 NZ$ /per nacht
Zij geven kortingen op allerlei toeristische attracties in de buurt, zoals Mitai Maori en Wai-O-Tapu.

Eten:

Fat Dog is een super gezellig eetadresje in Rotorua. Het interieur is een samenraapsel van stoelen en tafels in verschillende stijlen en materialen. Hier komen vooral locals en kiwis die op vakantie zijn in eigen land.
Op het menu staan paninis, slaatjes, quiches, taarten in alle smaken en kleuren en hoe kan het ook anders de oude, vertrouwde hamburger met frietjes. Allemaal in giga porties.

Categories: Nieuw-Zeeland, Oceanië